torsdag 21. oktober 2010

Ekeby gård

I dag har Tevangamannen og jeg utvidet vår horisont. Etter tips funnet i en turistbrosjyre fra sommeren bestemte vi at i dag skulle turen gå til Ekeby gård som ligger sør for Moss. Som sagt, så gjort. Først knota vi veldig og havnet på Larkollen. Vi har nemlig en GPS som ikke vil samarbeide bestandig, og akkurat i dag da Tevangamannen hadde gjort ganske dårlig forarbeid, måtte vi ha hjelp fra "Norske Ingrid" som hun så fint heter. Norske Ingrid bruker å skråle noe veldig, men i dag var hun helt tyst. Iallefall, etter litt kjøring på måfå og sightseeing til Larkollen kicket hun inn, og går heretter under navnet Fytti Katta.


Ekeby Gård viste seg å være en svært så idyllisk plass. Gården har spesialisert seg på afrikanske boergeiter, og driver også et samarbeid med en Sør-Afrikansk vingård.


Skiltet på bildet over viser retning og avstand til den Sør-Afrikanske vingården, Fairwiew. I bakgrunnen gresser de 200 geitene. Vi hadde tenkt å gå en tur i området, men når man tar med seg en 8 mnd gammel baby og glemmer vogn, ja da må man kjøre på plan B. Og den passet meg mye bedre :-)


Gårdsbutikken bugnet nemlig av de deiligste fristelser. Og kafé hadde de selvfølgelig også. Vi surret litt rundt først og kikket, så bestilte vi en dagens lunsj med kaffe mocca til sultne Tevangamannen og bolle pluss cappucino til meg.


Mens vi ventet måtte vi sikle litt mer på alt spennende de hadde i butikken. Sør-Afrikansk kaffe og forskjellige lokale økologiske melsorter nesten veltet seg frem her.


For søtmunnene var det bare å velge og vrake mellom spennende konfekt fra Choco Loco. Disse er GODE! (bor bare 2 minutters ganga fra en delikatesseforretning som selger disse, og det er farlig det.)


Heisan, der kom godsakene på bordet. Min bolle ser litt stusslig ut i forhold til Tevangamannens lunsj, men på ingen måte dårligere av den grunn. Den var nemlig knallgod. Og lunsjen var noe helt for seg selv. Det møreste lammekjøtt med nydelig focacciabrød og salat. Det var så godt at Tevangamannen ikke hadde tid til å snakke mens han åt. Bruker å være et kvalitetstegn... Og kaffen var likeså. Nam!


Her kan man for eksempel sitte og nyte dagen. Gamle rustikke bord og ulike stoler. Sånn som jeg liker det best!


Dette er strutseegg-skåler. Utrolig fine! Kostet ca 450 kroner pr stykk hvis jeg ikke husker helt feil.


Veldig stemningsfullt. Bak disken brant det på peisen, noe som var deilig ettersom det var grisekaldt ute. Da maten var oppspist og kaffen (dessverre) drukket opp, fikk vi slått av en hyggelig prat med betjeningen. Blide og varme mennesker som gjorde besøket enda triveligere. Vi fikk høre litt om aftensserveringen, man må være et lukket selskap på minimum 4 personer, og man må forhåndsbestille. For 690 kroner får man en helaften med alskens lekkerier. Gjett om vi har lyst til å prøve oss på det!!


Med oss hjem hadde vi kaffe og olivenolje fra Sør-Afrika. Jeg eeelsker cappucino, kaffe mocca og kaffe latte, men fordi jeg ikke har godt av å dytte i meg en slik en om dagen, har jeg lyst til å lære meg å like vanlig svart kaffe. Hittil har det ikke gått så bra, men denne var knallgod! Tevangamannen var litt uheldig og brygget krutt av den, men til vår store overraskelse smakte det meg helt fortreffelig.


Knipset en brownies-oppskrift i en avis med reportasje fra Ekeby gård. Denne skal testes!! Alt i alt er vi kjempefornøyde med gårdsbesøket, og vet inderlig godt at vi snart skal tilbake. Tusen takk for at jeg fikk knipse bilder helt hemningsløst, og selv om jeg ikke har den største hærskare med lesere håper jeg at noen andre blir nysgjerrige og får lyst til å ta en tur. Det er det verdt :-) Nettsiden finner dere her.

Her på slutten må jeg bare slenge på noen glimt fra mitt eget Afrika-eventyr. Ikke Sør-Afrika da, men Tanzania og Kenya. Afrika er et fantastisk reisemål, og vi hadde en tre uker lang tur i 2005, stapp full av opplevelser.


Jeg har vært på toppen av Kilimanjaro!!! Tenk det da! Jeg er hun innpakka ugla til venstre. Nesten i våkent koma pga oksygenmangel, men like fullt til stede på toppen.


På toppen av verden. 5895 m.o.h. Over skyene. Fly passerte UNDER oss! Ubeskrivelig.


På restauranten Carnivore i Nairobi. Det var grillen sin det! Her tilberedes kjøtt av struts, alligator, kamel og andre dyr man kvier seg litt for å sette tenna i. På midten av bordet hadde vi et slags salat- tilbehør- og dressingtårn med et flagg plassert på toppen. Servitørene kom hele tiden forbi og skar av ulike typer kjøtt fra de digre grillspydene sine, helt til vi la ned flagget vårt. Det var stoppsignalet. Mette som løver var vi etterpå.


Og her, på disse solsengene, med adresse Zanzibar, basseng foran og hav bak, levde vi slaraffenliv i 6 dager. (Sier ikke noe om hvor solbrent jeg ble. Overlates til fantasien.)

Jaja. Ute snør det såvidt, dessverre ikke sånn snø som blir værende. Jeg elsker snø, og registrerer trist at hele resten av landet har snø, unntatt vi. Jeg har vært ute og gått trim-kveldstur (håper cappucinoen ikke rakk å feste grepet rundt midja mi), og dagen rundes nå av med Torsdag kveld fra Nydalen, en kopp te og en liten rute supermørk sjokolade. Mmmmm :-)

7 kommentarer:

svimelaura sa...

Så utrolig koselig gård!!! Hadde jeg bodd i nærheten av Moss, hadde turen garantert gått dit. Men jeg bor ikke i nærheten av Moss, ikke litt en gang... sukk! Godt du fikk lov til å dokumentere så grundig, så har jeg nesten vært der i alle fall:)

skjerstad sa...

Denne gården var jammen meg trivelig :) Skal legge den på minnet , om jeg er i nærheten en gang :)Heldige deg som har vært på Kilmanjaro, spreka ! (Har vel ikke vært i afrika jeg , jo Marokko )

Ha en koselig dag i morgen :)
Klæm fra mæ :)

Wilhelmine sa...

Næmen i alle verdens dager...hvordan i svarte kan jeg ikke ha hørt om denne lille oasen...dit må jeg jo reise sporenstraks. Har de åpent på helgen også eller. Tusen millioner takk for tipset!!! God helg, klem fra Wilhelmine...og hva i svarte skjer med snøøø da, ikke klar for bilskraping ennå jeg;-))

pauladesign sa...

Oj, for et flott plass i Moss. Dit må jeg komme meg snarest. Det er jo bare en halvtimes båtreise fra der jeg bor. Vi her i Horten pleier å tulle og si at Moss har en fantastisk utsikt. De ser over til Horten.

Pafrika Og Belkini sa...

Du er jammen en kjempegod gårdsambassadør! Jeg hadde selvsagt tatt turen, om jeg befant meg på de kanter. Afrika så slett ikke verst ut, det heller. Det er mange innlegg om mat i kveld - eller kanskje jeg bare synes det, fordi jeg er så sulten?! Feed me, noen!

Eple sa...

Veldig mange og veldig flotte bilder, men jeg klarte ikke å løsrive meg helt fra det fantastiske bildet av/fra Zanzibar!!

Liker snø, liker gårder, liker mat og liker (tanken) på tindebestigning- men OIOIOI så lyst jeg fikk til å prøve de solsengene... om så bare for noen få timer!!

Men en meget ufin konsekvens av at jeg tillot meg å drømmer om dette stedet er at jeg dessverre har fått en veldig lite velkommen Sputnik-låt på hjernen, og ja, jeg deler gjerne: "Hun lovet meg et kyss i Zanzibar, i Zanzibar, men Zanzibar- hvor er vel det? lalalalallaallaah!"

God helg videre (med go-låten konstant svirrende i bakhodet ;-))

Namaste (jeo74) sa...

Det var jammen meg et langt og flott innlegg!
Såg ut så et skikkelig koselig gårdsbesøk og Kilimanjaro da!!! Kult, tøffingen! :o)